Γιατί Γερμανικά;

Αγαπητοί/τες μαθητές/τριες και γονείς,

στην εποχή μας, που η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα,
η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.
Δεύτερη ξένη γλώσσα

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών θεωρείται και είναι αναγκαίο εφόδιο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ενώ, μέχρι σήμερα η γνώση μόνο των αγγλικών εξακολουθεί να θεωρείται δεδομένη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική εξέλιξη, τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Σε πολλές περιπτώσεις η γνώση και μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, ιδιαίτερα της Γερμανικής, δεν είναι μόνο προτιμητέα αλλά αποτελεί προϋπόθεση.
Γιατί Γερμανικά

Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες η γνώση της Γερμανικής αποτελεί εξαιρετικό
πλεονέκτημα. Γιατί; Τα στοιχεία στην συνέχεια μιλούν από μόνα τους.

Η πιο διαδεδομένη γλώσσα της Ευρώπης

Η γερμανική είναι η περισσότερο ομιλούμενη μητρική γλώσσα στην Ε.Ε, περισσότερο και από την αγγλική, γαλλική ή την ισπανική.

 • Το 1/3 των κατοίκων της Ε.Ε. Σκέφτεται, μιλά και γράφει Γερμανικά (Περίπου100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι(ες).
 • Στο διαδίκτυο τα Γερμανικά είναι η δεύτερη γλώσσα μετά τα Αγγλικά. Έτσι έχετε πρόσβαση σε περισσότερες από 270.000 γερμανόφωνες ιστοσελίδες. Οι γερμανόφωνες μηχανές αναζήτησης σας διευκολύνουν να έχετε πρόσβαση σε όλους τους τομείς της γνώσης.
 • Το ένα πέμπτο των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο διεθνώς, συνεχίζει να είναι σε γερμανική γλώσσα.

Τα Γερμανικά αυξάνουν τις ευκαιρίες για ανεύρεση εργασίας!

Όποιος εκτός από Αγγλικά μιλάει και Γερμανικά, έχει περισσότερες ευκαιρίες στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολλές ξένες εταιρείες στη Γερμανία καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τις γερμανόφωνες χώρες, αναζητούν συνεργάτες που ξέρουν Γερμανικά. Συγκεκριμένα:

 • Οι τρεις γερμανόφωνες χώρες αποτελούν μέσα στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο γλωσσικά ομογενή οικονομικό χώρο.
 • Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) η Γερμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πάνω από 180 γερμανικές επιχειρήσεις με 19.000 θέσεις εργασίας δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών γίνεται κυρίως από και προς τη Γερμανία. Ο τζίρος των συναλλαγών είναι περίπου ίσος με όλων των άλλων χωρών μαζί.

 

Γερμανικά και τουριστική ανάπτυξη

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή του τουριστικού τομέα στην
οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας. To 40%  των τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες. Επομένως, η γνώση της γερμανικής γλώσσας αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμη για όσους απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού.

Πανεπιστημιακές Σπουδές

Τα γερμανόφωνα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων είτε πρόκειται για τις βασικές τους σπουδές είτε για μεταπτυχιακές.

Η ανώτατη εκπαίδευση στη Γερμανία διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων προγραμμάτων, το πρωτοποριακό σύστημα υποτροφιών και το χαμηλό κόστος διαβίωσης και σπουδών. Αναλυτικά:

 • Η Γερμανία έχει πάνω από 340 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και πανεπιστήμια. Αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσφορές σπουδών στην Ευρώπη.
 • Πολλά από τα γερμανόφωνα πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ ψηλά στην εκτίμηση της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας.
 • Αρκετά γερμανόφωνα πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα με ελληνικά πανεπιστήμια μέσα από τα προγράμματα Erasmus.
 • Κάθε χρόνο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.
 • Τέλος οι σπουδές στη Γερμανία είναι πιο οικονομικές από ότι σε άλλες χώρες του κόσμου καθώς δεν απαιτούνται δίδακτρα πανεπιστημιακών σπουδών.

Ο μύθος της δύσκολης γλώσσας

Ο μύθος ότι τα Γερμανικά είναι μια από τις πιο δύσκολες στην εκμάθηση γλώσσες έχει πλέον καταρριφθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τους Έλληνες. Έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι η γερμανική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ελληνική.

Τα Γερμανικά εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά με τη γλώσσα μας τόσο στη δομή της γραμματικής και τη σύνταξη όσο και στον τρόπο σκέψης.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s